Δεν έχει περάσει ώρα από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε κι εμείς όπως κάθε πολίτης, για την πρωτοβουλία 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αιτηθούν την πρόσκληση για ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με την πορεία ερευνών για τους υδρογονάνθρακες, μεταξύ άλλων και στο Ιόνιο. Κι ενώ από τον τίτλο του αιτήματός τους στον Πρόεδρο της Επιτροπής, μια θετική πρώτη αντίδραση ήταν σχεδόν αυτόματη, η ανάγνωση του κειμένου, προκάλεσε απορίες σε όλους εμάς, κατοίκους και μη της Κεφαλονιάς αλλά και των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου.
Το αίτημα για σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής που υπογράφεται από βουλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν σχέση αντιπροσώπευσης με τα νησιά μας, δεν αναφέρεται στη κρίσιμη λόγω επικινδυνότητας Διαρκή Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (!!!), αρμόδια για πολλά θέματα, όχι όμως περιβαλλοντικά, που λόγω και της πρόσφατης σεισμικής διέγερσης έχουν καταστεί απολύτως επίκαιρα και επιτακτικά.
Η κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία, φαίνεται ατυχώς να έχει ως κύριο μέλημα, όπως σαφώς διατυπώνεται, την “...κατάρτιση και υπογραφή συμβάσεων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων που προκηρύχθηκαν με τη διαδικασία open door..” - συμβάσεις που όπως οι ίδιοι βουλευτές αναφέρουν, έχουν “...ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΠΟΛΥ..”!!! Γι αυτό άλλωστε, ζητούν και τη σύγκληση της συγκεκριμένης Επιτροπής και όχι της Επιτροπής για το περιβάλλον. Καλούν μάλιστα να τους ενημερώσουν ποιοι, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, ο αρμόδιος Υπουργός κ.Μανιάτης και η Πρόεδρος της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η παρουσία και ο ρόλος των οποίων είναι εξ αρχής σαφή και συγκεκριμένα στην υπόθεση αυτή.
Αναγκαία λοιπόν, προκύπτουν για άλλη μια φορά καίρια ερωτήματα: Άραγε, ποιος είναι ο λόγος που δεν αιτήθηκαν τη σύγκληση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κι αρκέστηκαν στη συγκεκριμένη Επιτροπή, αρμόδια για τη παραγωγή και το εμπόριο; Πώς ταιριάζει ο διατυπωμένος προβληματισμός τους για την καθυστέρηση στην κατάρτιση και την υπογραφή των συμβάσεων, με την ακροτελεύτια ανάγκη ενημέρωσης για “πιθανά” περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως και “πιθανά” δημιουργούμενα προβλήματα λόγω της έντονης σεισμικότητας; Και κυρίως, πώς μια αναρμόδια επιτροπή για θέματα περιβάλλοντος, μπορεί να επεξεργαστεί και να διερευνήσει, όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση της, τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, π.χ. από ένα ατύχημα λόγω της έντονης και διαρκούς υψηλής σεισμικότητας; Τέλος, τι έχει άραγε προτεραιότητα στη συγκεκριμένη “μετασεισμική” συγκυρία για τα Επτάνησα, η αργοπορημένη διαδικασία open door, ή πως θα γλυτώσει το ταραγμένο Ιόνιο από δραστηριότητες απαγορευτικές για το ίδιο και τους κατοίκους του;
Έστω λοιπόν και αυτή τη στιγμή, καλούμε με τον πιο άμεσο και αυτονόητο τρόπο, τους βουλευτές της αριστεράς και όχι μόνο και κυρίως εκείνους των νησιών του Ιονίου, να αναλάβουν πρωτοβουλία αρχικά για τη σύγκληση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, και στη συνέχεια συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έτσι ώστε επιτέλους να ενημερωθούμε όλοι μας αν στο Ιόνιο επιτρέπεται να ανοίξουν πραγματικά οι πόρτες αυτής της δραστηριότητας.