Από το “Eλληνικό Succes Story” στο... Greece Mega Project.

warning: Creating default object from empty value in /home1/esto/public_html/sites/all/modules/openpublish_core/theme_helpers/node-article.tpl.inc on line 45.
Drill, baby, drill!!!
drill, baby, drill

H σχεδόν αιφνιδιαστική επίσκεψη χθές του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργείο “Περιβάλλοντος”, φυσικά και δεν υπήρξε τυχαία. Ούτε και τα χαμόγελα άνεσης που αποτυπώθηκαν στις κάμερες των εντεταλμένων στο Υπουργείο δημοσιογράφων. Αντιθέτως, η κίνηση του αυτή, φαίνεται πως αποτελεί την αφετηρία της αλλαγής της επικοινωνιακής πολιτικής του, που μπροστά στην τραγική ειρωνεία του δικού του και αποτυχημένου πλέον “Succes Story”, προβάλλει μια διορθωμένη και Mega-λύτερη εκδοχή, αυτή του Greece Mega Project.
 
Έτσι, σύμφωνα με αυτή και σε ελληνική απόδοση, η χώρα «μπορεί να αποκομίσει φορολογικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ύψους 150 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 με 30 χρόνια» στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, Νότια της Κρήτης και φυσικά στο Ιόνιο, με τη πρώτη και τρίτη περιοχή να βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο (ίσως δε και τελειωτικό!!!) της κατάρτισης και σύναψης των συμβάσεων παραχώρησης.
 
Η μακρόπνοη αυτή εξαγγελία του Πρωθυπουργού για έσοδα στο χρονικό “υπερ-πέραν” , τα άπταιστα αγγλικά της “επιτυχημένης” ορολογίας και οι ευσεβείς πόθοι για διάσωση των κυβερνητικών συνεταίρων, με μια λέξη η νέα επικοινωνιακή εκστρατεία του Πρωθυπουργού, δεν μπορεί ασφαλώς να κρύψει παρά τα αστραφτερά φωτογραφικά χαμόγελα του ίδιου και του αρμόδιου υπουργού, ούτε την τραγικά αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική που ισοπέδωσε ολόκληρες κοινωνικές τάξεις, ούτε μια αδιέξοδη, τραγική, ανιστόρητη, παράλογη και παντελώς εχθρική για ανθρώπους, νησιά και περιβάλλον πολιτική, με την κωδική και ... κωμική ονομασία Greece Mega Project.
 
Και μπορεί σε συνθήκες μνημονιακής αποσύνθεσης και δημοσιονομικής συρρίκνωσης τα αποτιμημένα σε δις χαμόγελα από ένα μακρυνό αύριο να γράφουν όμορφα στους τηλεοπτικούς δείκτες, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν  σήμερα να πείσουν κανέναν -και μάλιστα κάτοικο των ανωτέρω περιοχών- για την ορθότητα των αριθμών, την ειλικρίνεια των εξαγγελιών, την κρισιμότητα των στιγμών, καθώς και για την ένταση, την έκταση και την ταχύτητα των συνεπειών.
 
Για τις περιβαλλοντικές συνέπειες αυτής της εξορυκτικής δραστηριότητας, είτε κατά τη συνήθη άσκησή της, είτε εξ αιτίας ενός πιθανού ατυχήματος, έχουν ήδη μιλήσει αρκετοί. Για το ασυμβίβαστο των σεισμών και των γεωτρήσεων, ειδικά μετά τους πρόσφατους σεισμούς στη Κεφαλονιά, όλο και περισσότεροι επιστήμονες έχουν διατυπώσει πλέον ξεκάθαρες θέσεις, όσο κι αν κάποιοι στρέφουν αλλού τη ματιά τους στο άκουσμα των σεισμών και σπεύδουν να δηλώσουν αναρμόδιοι, ακόμη δε και υπουργοί της κυβέρνησης αυτής. Αυτό που μέχρι τώρα έλλειπε, τουλάχιστον επίσημα, ήταν τα δεδομένα των αριθμών.
 
Η διαφημιστική καμπάνια του Πρωθυπουργού από χθες ήδη, συμπεριέλαβε και αριθμούς. Το ενεργειακό του “Succes Story” αποτιμήθηκε απο τον ίδιο στα 150 δις τα επόμενα τριάντα χρόνια , όσο κι αν τα μεγαλόπνοα Project αγνοούν, όπως φαίνεται, απλές μαθητικές και αριθμητικές λογικές, όπωςη διαίρεση των δις αυτών δια των 30 χρόνων, η αφαίρεση από τα 5 δις ετησίως των συνεπειών αυτής της πολιτικής σε άλλους τομείς της οικονομίας και ο πολλαπλασιασμός των μακροχρόνιων ανυπολόγιστων καταστροφών.
 
Με λίγα λόγια, ο σχεδόν παραπλανητικός αυτός υπολογισμός του Greece Mega Project, σκόπιμα και επικίνδυνα, δεν συνεκτιμά τα αμφίβολα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, την υποθήκευση των πλουτοπαραγωγικών μας οικοπέδων σε ξένους Πετρελαιάδες με όρους τριτοκοσμικούς, την άμεση επίδραση -από την εγκατάσταση κιόλας των εξεδρών- στον τουρισμό των παράκτιων περιοχών, όπως και στις υπόλοιπες παραδοσιακές δραστηριότητες, την αισθητική υποβάθμιση μιας “πλούσιας” θαλασσας με μαγευτικές ακτογραμμές, την αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος λόγω της σεισμικότητας, του μεγάλου βάθουςκαι των θαλασσίων ρευμάτων, που σε περίπτωση τέτοια το κόστος θα έφτανε αμέσως σε δυσθεώρητα επίπεδα, την ερημοποίηση των όμορων περιοχών λόγω της συρρίκνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με αποτέλεσμα, τα όποια εξαγγελθέντα νούμερα της δημοσιονομικής κερδοφορίας σε βάθος χρόνου, ουσιαστικά να σωριάζονται με αρνητικό πρόσημο, μπροστά στις άμεσες συνέπειες μιας παντελώς ξένηςκαι εχθρικής πολιτικής.
 
Εδώ στο Ιόνιο μας έλαχε να είμαστε πρώτοι που θα υποδυθούμε τους νέους “succes” ρόλους των Ελλήνων Εμίρηδων. Ειδικά στη Κεφαλονιά έχουμε την τύχη να είμαστε περικυκλωμένοι όχι μόνο απο τον Εγκέλαδο αλλά και απο τα Mega Project τόσο του Ιονίου, όσο και του Δυτικού Πατραικού και του Κατάκολου. Ίσως λοιπόν θα πρέπει να είμαστε και οι πρώτοι που στα παχιά λόγια των πολλών δις θα απαντήσουμε με ένα λιτό μα και ουσιαστικό, ΟΧΙ. Μια δική μας άρνηση σήμερα, θα δώσει τη δυνατότητα σε τριάντα χρόνια και μετά, ο τόπος αυτός και οι άνθρωποι του να συνεχίζουν να υπάρχουν και να ελπίζουν.